Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Predstavljanje pjesničke zbirke „Paralaksa“ Ivane Čagalj

U ponedjeljak, 25. rujna, s početkom u 19:30 sati, u Zavodu za umjetnički i znanstveni rad HAZU-a u Splitu bit će predstavljena pjesnička zbirka „Paralaksa“ Ivane Čagalj, dobitnice Nagrade „Anđelko Novaković“ za 2016. godinu. Promocija zbirke dio je programa Dvadeset i devete Knjige Mediterana, a o njoj će govoriti Tonko Maroević, Bratislav Lučin i Dobrila Zvonarek. Stihove Ivane Čagalj umjetnički će interpretirati Trpimir Jurkić.

Zbirka „Paralaksa“ treća je knjiga u Biblioteci Anđelko Novaković, nazvanoj prema hrvatskome književniku, esejistu i književnome kritičaru, dugogodišnjemu dopredsjedniku Društva hrvatskih književnika i djelatniku Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nakladnici izdanja su Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Književni krug Split. Naslovnicu Zbirke krasi detalj grafike „Bog spava u orguljama“ akademske grafičarke Zdenke Pozaić, nazvane prema jednoj od pjesama zbirke.

U obrazloženju za dodjelu Nagrade Anđelko Novaković za 2016. godinu Davor Šalat, književnik i član Prosudbenog povjerenstva za dodjelu Nagrade, ustvrdio, između ostaloga, sljedeće: „To je, napokon, egzemplarni postmodernistički rukopis koji je svjestan konvencionalne naravi jezika i književnosti, stilski i diskurzivno eklektičan i heterogen, naglašene figurativnosti, ali i kolokvijalne 'sirovosti', rukopis u kojemu pjesmovna svijest i lirski subjekt svagda nanovo preispituju svoju (de)konstruiranost, ali i pronalaze suvremenu poetičnost, jasno razlikovnu u odnosu na prethodne pjesničke generacije.“

Nagradu „Anđelko Novaković“ Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dodjeljuje s namjerom poticanja pjesničkog stvaralaštva mladih.

Cagalj