Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Dodijeljena Nagrada Anđelko Novaković za 2015. godinu

Sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 21. listopada 2015. godine, održana je svečana dodjela Nagrade Anđelko Novaković koju za najuspješniju neobjavljenu zbirku pjesama dodjeljuje Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Nakon provedenog javnog Natječaja na koji je pristiglo 90 zbirki pjesama, prosudbeno povjerenstvo u čijem su sastavu bili akademik Ante Stamać, akademik Jakša Fiamengo, Božidar Petrač i Veronika Čelić-Tica, jednoglasno je odlučilo da se Nagrada Anđelko Novaković dodijeli pjesnikinji Marini Katinić za zbirku pjesama Ptica na ušću smoga.

Posebno priznanje za prikazani talent i prepoznati potencijal koji obećava pripalo je mladoj pjesnikinji Franki Moharić za zbirku Male usnule priče.

U uži izbor za Nagradu također su ušli sljedeći pjesnici: Mislav Bartoš (Mladosnica), Šima Majić (Noćni interijer), Stipe Odak (Epifanije), Mirela Šplajt (Šapat tišine), Nera Meliš (Teatar naših bića), Iva Ždero Petričević (Stubište) i Franjo Marinić (Kako su Lirsko Ja i lirsko Rake gradili i rušili zidove).

Na samoj svečanosti Zakladi Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu uručen je odljev s likom Anđelka Novakovića, rad akademskog kipara Kažimira Hraste.

Čestitamo laureatima i obavještavamo Vas da će uskoro biti objavljen novi Natječaj za Nagradu Anđelko Novaković koju ćemo dodijeliti u 2016.

O dobitnici

Marina Katinić rođena je 1984. u Zagrebu gdje se je završila studij filozofije te hrvatskoga jezika i književnosti na Filozofskome fakultetu. Apsolvirala je Sustavni studij duhovnosti u organizaciji Hrvatske karmelske provincije sv. oca Josipa, a 2008. godine upisuje doktorski studij filozofije s težištem proučavanja na bioetici i filozofiji odgoja.

Članica je Hrvatskoga filozofskog društva i Hrvatskoga bioetičkoga društva te stalna lektorica časopisa Obnovljeni život.

Od 3. prosinca 2011. do 30. listopada 2012. boravila je u Korčuli gdje je nastala većina radova uvrštenih u njezinu prvu pjesničku zbirku “Kriptopis bijelog u procijepu zemlje”. Sudjelovala je u međunarodnom poetskom projektu “P(j)esničenje” 11. kolovoza 2014. u Korčuli, u okviru kulturnoga projekta “Šušur-festival od riči”.