Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Dodijeljena Nagrada Anđelko Novaković za 2016. godinu

Cijenjeni prijatelji Zaklade, sa zadovoljstvom vas obavještavamo da je 27. listopada 2016. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Nagrada Anđelko Novaković svečano dodijeljena mladoj pjesnikinji Ivani Čagalj, za pjesnički rukopis „Nastavna jedinica: paralaksa“.

U uvodnome dijelu manifestacije okupljenima su se obratili glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić i tajnik Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Sandi Antonac. Predsjednik Društva hrvatskih književnika i član Prosudbenoga povjerenstva za dodjelu Nagrade Božidar Petrač prisjetio se lika i djela Anđelka Novakovića, iskazavši zadovoljstvo činjenicom da nagrada za poticaj mladim pjesnicima nosi upravo njegovo ime. Obrazloženje o dodjeli Nagrade Ivani Čagalj pročitala je članica Prosudbenoga povjerenstva za dodjelu Nagrade Dobrila Zvonarek. Nagradu laureatkinji uručio je Božidar Petrač.

Na natječaj koji je raspisala Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu ove je godine pristiglo 89 pjesničkih rukopisa. Prosudbeno povjerenstvo, u čijem su sastavu bili Ervin Jahić, Božidar Petrač, Davor Šalat i Dobrila Zvonarek, osim nagrađenoga, pohvalilo je i rukopise sljedećih pjesnika: Mije Čagalj (Ima li živih), Marije Dukić (Crvena kapija usred ničega), Gorana Gatalice (Pelipari svetla), Marka Gregura (Ako zaboravimo ljude), Marije Grgić (Sinusoida sjećanja), Franje Nagulova (Ljetno računanje vremena), Stipe Odaka (Sredine) i Irene Skopljak Barić (Krdo balona).

Pjesme Ivane Čagalj čitala je dramska umjetnica Tina Orlandini.

O pjesnikinji:

Ivana Čagalj rođena je 12. prosinca 1987. godine. Osnovnu školu završila je u Zagvozdu, a Prirodoslovno-matematičku gimnaziju u Imotskome. U Splitu je diplomirala anglistiku (prevoditeljski smjer) i kroatistiku (profesorski smjer) te se počela baviti prevođenjem, kao i lekturom tekstova za Književni krug Split i Školski vjesnik. Bila je glavna urednica dvaju brojeva studentskoga časopisa za književnost i kulturu The Split Mind, što joj je odškrinulo vrata hrvatske književne scene i ponukalo je na kreativno pisanje. U slobodno vrijeme svira u limenoj glazbi, a osim druženja s notama, drago joj je i druženje s riječima te, dakako, s djecom. Od školske godine 2013./2014. radi u kantonu Ticino na nastavnim mjestima: Bellinzona, Biasca, Lugano – Massagno i Ascona.

Iz obrazloženja za dodjelu Nagrade Anđelko Novaković za 2016.:

„U svemu tome za karakter poezije Ivane Čagalj u rukopisu Nastavna jedinica: paralaksa presudno je, međutim, nastojanje da se svaka izvanknjiževna stvarnost i činjenica pretvori u sredstvo za književnu igru koja čitatelja uvodi u sasvim nova imaginativna iskustva, ali i izriče mnoštvo karakterizacijskih kvaliteta o iznimno dinamičnoj, asocijativno krajnje razvedenoj, vrlo senzibilnoj svijesti samog lirskog “ja”. To je, napokon, egzemplarni postmodernistički rukopis koji je svjestan konvencionalne naravi jezika i književnosti, stilski i diskurzivno eklektičan i heterogen, naglašene figurativnosti, ali i kolokvijalne “sirovosti”, rukopis u kojemu pjesmovna svijest i lirski subjekt svagda nanovo preispituju svoju (de)konstruiranost, ali i pronalaze suvremenu poetičnost, jasno razlikovnu u odnosu na prethodne pjesničke generacije.“

(U ime Prosudbenoga povjerenstva za dodjelu Nagrade Anđelko Novaković, Davor Šalat)

Nagrada Anđelko Novaković nosi ime uglednoga pjesnika, esejista i književnoga kritičara, koji je svojim predanim radom zadužio hrvatsku književnost i kulturu u cjelini. Utemeljena je s namjerom poticanja literarnoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja mladih.