Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Dodijeljena Nagrada Anđelko Novaković za 2017. godinu

NAGRADA ANĐELKO NOVAKOVIĆ ZA 2017. GODINU URUČENA ŽELJKU BOŽIĆU

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano je uručena Nagrada Anđelko Novaković za 2017. godinu mladom pjesniku Željku Božiću za pjesnički rukopis Mir utrobe i neki promišljaji. „Riječ je o rukopisu koji je u izraznome smislu raznovrstan, a u poetičkome razmjerno koherentan. Sastavljen je, naime, od tri odjeljka u kojima dominiraju, redom, odulje pjesme duljih stihova pripovjedačke i komentatorske intonacije, kraće pjesme vrlo kratkih stihova (koji se često sastoje i od samo jedne riječi) te pjesmoprozni, odnosno mikroesejistički zaključak cijelog rukopisa.

Sve su te Božićeve pjesme, međutim, prožete filozofskom terminologijom i (pseudo)filozofskim diskursom koji se kombinira s anegdotalnom narativnošću ili mudroslovnim umovanjima“ rekao je na jučerašnjoj dodjeli član prosudbenog povjerenstva Nagrade Davor Šalat, dodavši da je Božić već izgrađen pjesnik od kojeg se u budućnosti očekuje puna mjera ostvarenja već sada prisutnog intenziteta i inovativnosti poetskog pisma.

Nagradu Anđelko Novaković već četvrtu godinu dodjeljuje Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Nagrada se sastoji od objavljivanja zbirke pjesama, plakete i novčanog iznosa u visini od 10.000,00 kn. Ove je godine na natječaj pristiglo čak 90 zbirki pjesama.

Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Nagrade, u čijem su sastavu uz Davora Šalata bili Ervin Jahić i Dobrila Zvonarek, osim nagrađenoga pjesničkog rukopisa pohvalilo je i rukopise Inače volim more Branimira Dropuljića, Apofonije kulture Jasmine Bosančić, Razglednica od soli Borisa Kvaternika i Istina, ne laž Kristine Silaj.

Članica povjerenstva Dobrila Zvonarek najavila je da će zbirka pjesama Željka Božića biti predstavljena u Mjesecu hrvatske knjige. Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dosad je izdala zbirke Moja pjesma Frančeske Liebmann te Ptica na ušću smoga Marine Katinić u suradnji s Društvom hrvatskih književnika i zbirku Paralaksa Ivane Čagalj s Književnim krugom Split.

Nagrada Anđelko Novaković nosi ime uglednoga pjesnika, esejista i književnoga kritičara, dugogodišnjeg dopredsjednika Društva hrvatskih književnika i djelatnika Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, koji je svojim predanim radom zadužio hrvatsku književnost i kulturu u cjelini. Utemeljena je s namjerom poticanja pjesničkoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja mladih pjesnika.