Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Dodijeljena Nagrada Anđelko Novaković

Temeljem članka 4. Statuta Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Natječaja provedenog od 26. rujna 2013. do 1. rujna 2014. te jednoglasne Odluke prosudbenog povjerenstva u sastavu: akademik Ante Stamač, akademik Jakša Fiamengo, Božidar Petrač i Veronika Čelić-Tica, Nagrada Anđeko Novaković za neobjavljenu zbirku pjesama dodijeljena je pjesnikinji Frančeski Liebmann.

Frančeska Liebmann rođena je 1981. godine u Čapljini, u Bosni i Hercegovini. U rodnom mjestu pohađala je osnovnu školu i gimnaziju, a 2006. godine diplomirala kroatistiku i germanistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Nakon kratkotrajnog rada u Dubrovniku, kamo se njezina obitelj u međuvremenu preselila, odlazi u Austriju. Od 2007. do 2011. radi kao asistentica za hrvatski jezik u Gradišću. Na Institutu za slavistiku Sveučilišta „Karl Franz“ u Grazu 2010. upisuje doktorski studij. Piše pjesme na hrvatskom i njemačkom jeziku. Dio njih je objavljen u raznim časopisima i zbornicima (npr. Pannonisches Jahrbuch, Keine Delikatessen). Bavi se povremeno prevođenjem, lektoriranjem i recenziranjem. Naziv nagrađane zbirke je Moja pjesma.

Posebno priznanje povjerenstva uručeno je mladoj Leticiji Hajnc za zbirku pjesama Ostaci budućnosti. Priznanje je dodijeljeno za prikazani talent i prepoznati potencijal koji obećava.

Čestitamo laureatima i obavještavamo Vas da će uskoro biti objavljen novi Natječaj za Nagradu Anđelko Novaković koju ćemo dodijeliti u 2015.