Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

NAGRADA ANĐELKO NOVAKOVIĆ ZA 2017. GODINU

Nakon provedenoga javnog natječaja, na koji je pristiglo 90 zbirki pjesama, prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Nagrade Anđelko Novaković, u čijem su sastavu bili Ervin Jahić, Davor Šalat i Dobrila Zvonarek, odlučilo je da se Nagrada Anđelko Novaković za 2017. godinu dodijeli pjesniku Željku Božiću za zbirku pjesama „Mir utrobe i neki promišljaji“.

Osim nagrađenoga pjesničkog rukopisa, prosudbeno povjerenstvo pohvalilo je rukopise „Inače volim more“ Branimira Dropuljića, „Apofonije kulture“ Jasmine Bosančić, „Razglednica od soli“ Borisa Kvaternika i „Istina, ne laž“ Kristine Silaj.

Nagrada se sastoji od objavljivanja zbirke pjesama, plakete i novčanog iznosa u visini od 10.000,00 kn.

Svečana dodjela Nagrade Anđelko Novaković za 2017. godinu održat će se u četvrtak, 1. veljače 2018. godine u 12 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.


Nagrada Anđelko Novaković nosi ime uglednoga pjesnika, esejista i književnoga kritičara, koji je svojim predanim radom zadužio hrvatsku književnost i kulturu u cjelini. Utemeljena je s namjerom poticanja pjesničkoga stvaralaštva i nagrađivanja vrijednih književnih ostvarenja mladih pjesnika.

Željko Božić rođen je 1984. u Zagrebu. Studirao je filozofiju i religijske znanosti. Piše kratke priče, osvrte, dužu prozu i poeziju, a objavljivao je u Zarezu, RE-u, Književnom peru, UBIQ-u i na portalu arteist.hr.