Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Predstavljanje pjesničke zbirke Frančeske Liebmann: Moja pjesma / Mein Gedicht

Poštovani pjesnici i ljubitelji poezije, dragi prijatelji i podupiratelji, osobito nam je zadovoljstvo pozvati vas na predstavljanje prve pjesničke zbirke Moja pjesma / Mein Gedicht pjesnikinje Frančeske Liebmann, dobitnice Nagrade Anđelko Novaković za 2014.

Predstavljanje će se održati u ponedjeljak, 30. studenoga 2015. s početkom u 19 sati u Društvu hrvatskih književnika, Zagreb, Trg bana Josipa Jelačića 7/I.

Ovo dvojezično izdanje kojemu su nakladnici Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Društvo hrvatskih književnika, predstavit će Božidar Petrač, Tomislav Marijan Bilosnić te Dobrila Zvonarek, urednica izdanja uz interpretaciju Dragana Despota.

Motiv „Tišina“ na naslovnici zbirke djelo je naše uvažene grafičarke Zdenke Pozaić, dok je za njezino oblikovanje zaslužan grafički dizajner Goran Hasanec. Prijevode na njemački potpisuju autorica Frančeska Liebmann i Arno Wonisch. Zbirka je otisnuta u tiskari ITG d.o.o., Zagreb u nakladi od 200 primjeraka, a u prvih 25 nalazi se izvorna grafika s naslovnice.

Iz obrazloženja povjerenstva za dodjelu Nagrade Anđelko Novaković:
„Vrlo obzirna, suzdržana, bez velikih i teških riječi, sugestivna, suptilna, kadšto narativna, uvijek u opiranjima buci i neredu svijeta, poezija Frančeske Liebmann poziva se na iskonsko značenje Riječi, one Riječi koja bijaše u početku i koja se utjelovila u ljudsku povijest. U općem rasulu vrjednota i metežu ovoga svijeta, u rasulu i destrukciji svakoga značenja pjesničkoga čina i umjetnine uopće, pjesme Frančeske Liebmann nude svrhovitost ljudskoga opstanka i prizivaju srce kao temeljnoga arbitra u svim pitanjima čovjekova izbora. U tom smislu kao da korespondiraju s vrjednotama i osnovnim odlikama osobnosti čijom se nagradom ovjenčavaju.“
Božidar Petrač

Za više obavijesti slobodno nas kontaktirajte na zaklada@nsk.hr.

Radujemo se vašem dolasku!