Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Predstavljena Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

U srijedu, 25. rujna 2013., u glavnom predvorju Knjižnice predstavljena je Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, osnovana s ciljem unapređivanja kulture i znanosti, pomaganja i poticanja inovacija u knjižničarstvu te stvaralaštva mladih.

Na svečanom predstavljanju okupljene je pozdravila glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Dunja Seiter-Šverko, ukazujući na potrebu financiranja projekata važnih za očuvanje i promociju hrvatske kulturne i znanstvene baštine. Tajnik Zaklade, Sandi Antonac, predstavio je članove Zakladne uprave, a upravitelj Zaklade, dr. sc. Petar Piskač, upoznao je javnost s misijom Zaklade, njezinim programima i nastojanjima koja će obilježiti njezino djelovanje.

Svrha Zaklade Nacionalne i sveučilišne knjižnice  u Zagrebu ostvarivat će se putem programa Knjižnice i knjižničari te Nagrada Anđelko Novaković. U ime Vijeća Knjižnice i knjižničari okupljenima se obratio član Vijeća dr. sc. Zoran Velagić. O Anđelku Novakoviću i nagradi koja će nositi njegovo ime govorili njegovi suradnici i prijatelji Veronika Čelić-Tica te akademik Ante Stamać, članovi Vijeća Nagrada Anđelko Novaković.

Stihove hrvatskog književnika i kritičara Anđelka Novakovića čitao je dramski umjetnik Joško Ševo. Svečano predstavljanje zaokruženo je glazbenim nastupom klape Nostalgija.