Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Predstavljanje pjesničke zbirke „Ptica na ušću smoga“ Marine Katinić

U četvrtak, 24. studenoga, s početkom u 19 sati, u Društvu hrvatskih književnika bit će predstavljena pjesnička zbirka „Ptica na ušću smoga“ Marine Katinić, dobitnice Nagrade Anđelko Novaković za 2015. godinu, koju Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dodjeljuje s namjerom poticanja pjesničkog stvaralaštva mladih. O Zbirci će govoriti Božidar Petrač, Tin Lemac, Luka Tripalo i Dobrila Zvonarek.

Zbirka „Ptica na ušću smoga“ druga je knjiga u Biblioteci Anđelko Novaković, nazvanoj prema hrvatskome književniku, esejistu i književnome kritičaru, dugogodišnjemu dopredsjedniku Društva hrvatskih književnika i djelatniku Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nakladnici izdanja su Zaklada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu i Društvo hrvatskih književnika. Naslovnicu Zbirke krasi detalj grafike „Žanješ lavandu“ akademske grafičarke Zdenke Pozaić, nazvane prema jednoj od pjesama zbirke.

U obrazloženju za dodjelu Nagrade Anđelko Novaković za 2015. godinu Božidar Petrač, predsjednik Prosudbenog povjerenstva za dodjelu Nagrade, ustvrdio, između ostaloga, sljedeće: „U razmjernoj rijetkosti autentičnih i umjetnički uspjelih povezivanja poezije i vjere, što je između ostaloga uvjetovano i njihovim desetljetnim hotimičnim razdvajanjem, poezija Marine Katinić otvara nove prostore slobodnog izražavanja cjelovite ljudskosti i lirskog doživljavanja stvarnosti od njezinih najsitnijih do vrhunaravnih dimenzija. Zbirka pjesama 'Ptica na ušću smoga' svjedoči o izvornoj pjesničkoj osobnosti, o vještu spletu i prožimanju hrvatske pjesničke tradicije i modernoga pjesničkog sloga te o ozbiljnom poetskom pristupu jeziku kao tvornom gradivu pjesničkoga svijeta Marine Katinić.“